Translate

zaterdag 11 augustus 2012

Lening aan Google maakte hoogleraar miljardair

David Cheriton moet zo ongeveer de rijkste hoogleraar ter wereld zijn. Hij zal in 1998 waarschijnlijk niet verwacht hebben dat het zo'n vaart zou lopen, maar zijn lening van 100.000 dollar is nu meer dan een miljard dollar waard. Aan wie schreef hij die cheque uit? Aan twee studenten genaamd Larry en Sergey.

Het gaat uiteraard om Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van internetgigant Google. In 1998 waren beiden nog doctoraatsstudenten aan de Californische Stanford University, bekend om de uitstekende opleiding in computertechnologie. Eerst stuurde hij hen nog door naar een vriend, maar toen die investeerde, volgde Cheriton dat voorbeeld.

Dat Cheriton wilde investeren in hun kleine start-up was waarschijnlijk een teken aan de wand, aangezien hij eerder al heel wat geld had verdiend op een soortgelijke manier. Zo werden de eerste twee bedrijven die hij oprichtte verkocht aan netwerkreus Cisco en Sun Microsystems voor enkele 100 miljoen dollar.

In totaal gaf de hoogleraar zo'n 50 miljoen dollar uit aan nieuwe bedrijven. Hij noemt het zijn hobby. Het is ook het enige waar hij geld aan uitgeeft, want hij rijdt nog met dezelfde Volkswagen uit 1986, toen hij nog nooit geïnvesteerd had. Ook heeft hij geen interesse in sociaalnetwerksites. Zo heeft hij geen Facebook- of LinkedIn-profiel, en tweet hij niet. Wat doet Cheriton dan met zijn tijd? Werken. 10 tot 12 uur per dag.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter: